Det finns två sätt att se på världen.

Jag har varit dåligt på att skriva lite på senaste tiden, för det har varit mycket på senaste tiden och har inte haft något att skriva om.

Men jag skall nu ändra min blogg. Jag ska nog också skriva om saker som jag fotograferar, men jag skall också börja skriva andra saker som jag gör och bryr mig om.

Jag läste en sak på nätet om en person som berätta en sak och i slutet av det saken så kom han med ett påstående som var.

"Det finns två sätt att se på världen. Vissa människor ser vad de vill ha, och vissa människor ser det som hindrar dem från att få den sak de vill ha."

Det här fick mig och tänka kan världen vara så här lätt?

Jag tror påstående stämmer, men jag tror vissa har en svårare väg att gå än andra. Men vill man något hela sitt hjärta och är villig att göra allt för det, så tror jag man kan slipper långt...

Vad tror ni?   

Vår kommer...

När det ser ut som att vinter inte vill ge sig där ute när det snöar en stund och sen följande stund så kommer solen fram. Men lyckades hitta en stund nu på påsken när det inte snöa, så begav mig till Ruissalo för att se om fåglarna har börja röra på sig, när våren börjar närma sig. Här är några bilder på vad jag såg. 

Din favorit stad?

Om du skulle få välja en stad i världen du skulle vilja resa till så vilken skulle det vara?

Jag skulle själv välja New York. Jag har aldrig varit dit, men skulle vilje någon dag åka. 

Att ta en picknick och kolla in zoo i Central Park. Åka Hop on Hop off buss för åka runt i New York. Fara titta på den vackra Frihetsgudinnan. Kolla in American Museum of Natural History, som är en av dom största museum i världen, den består av 28 hus och 45 permanenta utställningar. Fara till Little Italy och äta en pizza. Gå över på Brooklyn Bridge, fara på titta på reklamer och nyheter i Times Square,osv.  Det finns så många saker man skulle vilja göra och se. 

Saker om Finland.

Här kommer några saker om vårt land Finland som man inte kanske tänker på alla dagar.

National parker.

Det finns 39 nationalparker i Finland, och i 2017, då Finland firar sina 100 år som ett självständigt land, den 40: e nationalpark invigs. De är spridda runt landets skärgård, sjöar, skogar, torvmarker och fjäll, och visa upp områdenas olika naturliga egenskaper, såsom forsar, sprickdalar och åsar.

Tystnad och fred.

I brådskan av det moderna livet och de saker vi värdesätter mest, såsom utrymme, tyst och tid. Utrymme att andas, tid att drömma. Du hittar dessa skatter i Finland.

En handfull av ren natur, en nypa finsk bastu, en sked av traditionella behandlingar, serverad med god mat och en lätt dryck att smaka på =  extrem avkoppling.

3+ miljoner bastun.

Detta är en kategori där Finland sätter sig verkligen från resten av världen. Finländarna är den obestridda mästare av bastu - vi har över 3 miljoner av dem, vilket är mer än en bastu för varannan medborgare.

Tillsätt hundratusentals små sjön stugor  - lugn och ro garanteras.

Den renaste luften.

Luften i Finland är den tredje renaste i världen, enligt en färsk studie av WHO, och en av de allra renaste delar av världen kan hittas i finska Lappland. Till exempel är det Meteorologiska institutet FMI: s mätstation i Pallas (också en nationalpark) en av de platser som mäter den renaste luften i världen.

Den säkraste platsen - I VÄRLDEN.

Finland är ett av de få länder i världen där förlorade plånböcker och mobiltelefoner får återvända till sin ägare. Människor känner sig säkrast i världen att gå ensam i stadsparker eller använda kollektivtrafiken oberoende av timmen.

Mest kaffeälskare.

Kanske det har något att göra med den kyla av vintrar - finländarna bara älskar deras kaffe. Finska människor konsumerar mer kaffe per person än någon annan nation i världen.

Detta innebär givetvis att det finns ganska många fantastiska kaféer och caféer runt om i landet.

Vilken av dom saker gillar ni bäst om? 

Väntan på sommaren.

Det är inte långt kvar tills klockan ska ändras till sommar tid och sommaren närmar sig med stora steg. Jag längtar på sommaren ska komma. När dagar blir längre, ljusare, varmare och man blir mycket piggare på grund av vädret och man är mycket mera ute o träna, fara på längre länkar med hunden, fara ut i natur och fotografera, och annars bara fara ut och njuta av det fina vädret. O efter den här vintern som vi har haft så är sommaren välkommen. Med sommaren kommer också mera kärlek i luften, så om ni håller på att planera ett bröllop och behöver en fotograf, så det bara attt höra av sig, för har ännu lediga tider.  

Vad väntar ni på när sommaren närmar sig? Berätta gärna. 

mimso-3186.jpg

Yrkesval.

Det är inte så långt kvar tills sommaren och betyder det att skol året är slut för många. Många tar examen och får ett färdig yrke och vissa blir färdiga med en skola och far vidare och vissa får en årsklass färdig.... Så idag på morgon när jag var på länk med hunden så börja tänka på yrkesval och hur jätte stort beslut ungdomarna har på sig när dom går i högstadiet, vad ska dom göra efter högstadiet? Min personliga åsikt är att det sätts ett ganska stora beslut åt dom när dom håller på att växa som personer ännu. Det finns ungdomar som i den ålder vet vad dom vill göra, men det finns också ungdomar som har ingen anning vad dom vill. Det e ju klart att man kan ju alltid i framtiden skola om sig, och det gör många. Personligen så jag har ändra bytt jobb ganska många gånger och ha ändra mig många gånger vad jag vill göra och var över 25 innan jag visste på riktigt vad jag ville hålla på med.... Det skulle också vara kiva att höra hur många av er som jobbar med det som ni ville göra i högstadiet och hur många av er som ha skola om er,sätt fast en kommentar på FB.

Brudkläningen - 1920 till 2000-talets mode.

En snabb guide till brudmodet från 1920 - 2000-talet.

1920-tal
Under 20-talet handlade modet om den kvinnliga frigörelsen. Man bar inte längre korsetter och midjan på klänningarna föll ned på höften och skapade en rak siluett. Tidstypisk designer för den här tiden var Coco Chanel som skapade den första kortare brudklänningen. Kjollängden som slutade vid knät innebar en ny mode. Typiska mönster för 20-talet var Art Decons geometriska former vilket skapades både med pärlbroderier och sydda sömmar.

1

930-tal
På 30-talet återgick man till klänningar som gärna andades Hollywoodglamour på ett stort sätt. Smickrande draperingar, broderier som skapade trompe l'olei-effekt och lyxig päls blev snabbt väldigt populärt för dem som hade råd. Den ekonomiska depressionen skapade dock hål i plånboken för de flesta och många brudpar fick nöja sig med att vigas i sina finaste söndagskläder. Populära modeskapare var Vionnet och Gilbert Adrian.

 

1940-tal
Om föregående år varit stilrent blev 40-talet sparsmakat i sviterna av andra världskriget. Om man hade råd eller ej var brudklänningen en enkel och nedtonad historia utan särskilt mycket dekoration alls. Omgjorda klänningar från 30-talet piffades till med ett smalt skärp i midjan och de nytillverkade modellerna var praktiska och snäva för att hushålla med tyg. Salvatore Ferregamo var en av krigsårens modedesigners som skapade tidstypiskt brudmode.

1

950-tal
Christian Diors the New Look blev stilbildande för hela 50-talet (trots att den faktiskt lanserades på 40-talet) och återigen skulle brudmodet vara väldigt feminint. Detta innebar en getingsmal midja ackompanjerat av omfångsrik kjol och markerade höfter. Drömmen var ett riktigt sagobröllop och klänningen fick gärna vara rikt dekorerad med hjärtformat liv och olika sorters spets. Bara axlar tilläts dock inte i kyrkan.

 

1960-tal
60-talet var ett årtionde av framtidsoptimism och lekfull nyfikenhet. Yves Saint Laurent och Mary Quant var husgudarna modemässigt och skapade helt nya modeller för den moderna klädstilen. Brudklänningen kunde precis lika gärna vara damig och proper som futuristisk eller flickaktig i babydoll-modell. Färgade klänningar blev också vanligare och dova pasteller var en favorit för bröllopsdagen.

 

1970-tal
70-talet blev ett årtionde influerat av precis hela världen vilket gjorde att bröllopsmodet var spretigt och inte dominerades av en specifik trend.  Uppklätt och propert eller hippielikt och bohemiskt och det fick gärna vara broderade detaljer, smycken från Indien och etniska inslag. Laura Ashley, Zandra Rhodes och Ossie Clark var designerna på allas läppar.

 

1980-tal
På 80-talet handlade allt om power dressing, mängder med volym och fokus på extra stora detaljer. Klänningarna hade stora kjolar och var gärna dekorerade med både rosetter och pärlor. En lång slöja var trendigt och ärmarna var ofta omfångsrika och överrösta med spets. Det fick gärna synas att man hade lagt ned pengar på bröllopet och därmed var more is more mottot. Emanuel Ungaro skapade moderiktiga brudklänningar efter rådande trend.

 

1990-tal
Till skillnad från några år tidigare var 90-talet ett årtionde av mer lågmält formgivning och minimalism var ledordet. Siluetten var formnära och designen ofta stilren utan onödiga dekorationer. Klänningar i tubtopsmodell blev oerhört populärt och någonting som fortfarande är en favorit. Vera Wang skapar brudklänningarna som alla vill ha med sin sparsmakat lyxiga estetik.

 

2000-talet
Med lite lånat från varje decenniums brudmode så får man 2000-talets bröllopslook. Till dagens datum förändras trenderna ständigt och det handlar mer om den personliga stilen än vad som är rätt just nu. Vi vågar med skärningar, leker med nya material, blandar färg med form och framförallt så satsar vi på personliga detaljer.

TRADITIONELL BRÖLLOPSTÅRTA.

Det är svårt att föreställa sig utan en sådan bröllopsfesten utan en bröllopstårta.

 Bröllopstårtans historia sträcker sig tillbaka till antiken men bakverk har inte varit en bröllopsföreteelse i första hand, utan som en viktig del av ett avslut på en fest, och då var det mest bröd, kakor och bullor som gästerna fick. Till en början var det dom rika och kungligheter som hade råd att bjuda på exklusiv festmat. Det var först på 1900-talet som tårtan blev en del av nästan alla bröllop.

Antiken – brödkakor och smulor
Traditionen med bakverk som en del av bröllopet kom redan under romersk tid. Då ansågs
bröd bringa lycka. Bröllopsgästerna kom med gåvor, i form av runda brödkakor, till festen.
Kakorna lades ovanpå varandra och bildade en pyramid – och fröet till bröllopstårtan var
född. Brödkakorna var i sig inte söta utan när de serverades som efterrätt fylldes de med sötsaker som honung och fikon.

Brödsmulorna hade också en stor betydelse. Under 100-talet bakade exempelvis romarna en kaka på vetemjöl och salt och enligt tradition skulle brudgummen bryta brödet i håret – ju mer smulor desto fler barn.

1600-talet – pajen gör entré
Nästa kapitel i bröllopstårtans historia tar oss till 1600-talet. Då utvecklas nya ugnar så att man kan skapa nya rätter. Pajen kommer in i bilden och blir en favorit på bröllopen och serverades ofta både till huvud- och efterrätt. Man brukade även skoja till det genom att pajen hade formen av en fisk men var fylld med kött. Men än så länge är det inga tårtor att tala om eftersom de inte tillagas i ugn. Sötsaker som kakor, ofta ganska enkla sockerkakor, tillagades på eftervärmen på grund av att ved var en lyxvara.

1700-talet – spettekakan blev en favorit hos hovet
Under 1700-talet börjar bakelserna bli populära. På bröllopsfesterna ställde man fram all mat på ett bord som en buffé. I slutet av seklet utvecklades kakformar att baka i. Först nu började man skära upp maten i portioner, som dagens tårtbitar.

Något som slog igenom stort hos hovet under århundradet var spettekakan. Det var tyska bagare som införde kakan till den kungliga huvudstaden. Spettekakan var något som endast de rika hade råd med eftersom bakverket krävde en skicklig konditor, många ägg och mycket socker. 

1800-talet – konditorerna döpte bakverk efter kungligheter
Tårtan börjar hitta sin form under 1800-talet, utan att för den delen förknippas just med bröllop. Utvecklingen går framåt med stormsteg. Matlagningen hade förbättras, och så också vedspisen  Nya kokkärl och formar utvecklas och tar bakverken till nya höjder. Sockret kom från sockerbetor, gör att efterrätter blir vackrare och mer populära och konditornäringen kommer igång och det blir modernt att ha en tysk eller fransk konditor. Ordet konditor kommer från ”att krydda och sätta smak”. 

1900-talet – bröllopstårtan föds
Det är först på 1900-talet som dagens bröllopstårta kom och det är en engelsk och amerikansk företeelse. De allra mest största skapelserna kom från USA med många lager och höga tårtor på ställningar som är klädd i grädde. En större orsak var separatornen som gjorde det möjligt att sälja grädde i större mängder. Det är även under 1900-talet som många traditioner kring själva tårtan föds, som att den första biten skärs av brudparet och att bruden ger brudgummen ett första smakprov.

Våra dagar
Under de senaste åren har bröllop blivit en stor sak och bröllopstårtan är en självklarhet på nästan varje bröllop. Vi influeras av vår omvärld i större utsträckning och från finska och utländska traditioner och trender blandas.

IMG_2696.JPG

Bröllop förr...

Förr var det föräldrarna som bestämde vem dottern eller sonen skulle få gifta sig med. Det gällde att fixa ett så förmånligt äktenskap som möjligt, både socialt och ekonomiskt.

Familjerna ordnade affären utan de blivande brudparets inblandning. Först när avtalet skulle bekräftas var fästmö och fästman närvarande.

Fästegåva.
En fästegåva skänktes som garanti för "brudköpet" och för att bruden skulle överlämnas vid uppgjord tidpunkt.

Ofta var det en samling föremål som avtalades mellan mannen och fadern till bruden. Det kunde vara en kista full av linne och andra nyttosaker "brudkista", detta förekom en bra bit in på 1800-talet. 
Traditionen att samla diverse nyttoföremål i en brudkista levde kvar långt in i modern tid, fast mer som en tradition och vissa gör det än idag.

Efter fästegåvan räckte paret varandra handen och i och med handslaget var "fästningen" eller "trolovningen" som den också kallades, lagligt bindande. Endast i undantagsfall kunde en trolovning brytas.

Förlovningen var den rättsliga delen när ett äktenskap ingicks. Under medeltiden försökte kyrkan få sin vigsel erkänd som den enda riktiga, men den värdsliga trolovningen enligt landskapslagarna levde fortfarande kvar under 1500- och 1600-talen. Kyrkan kämpade för att det skulle ske i kyrkan och i församlingens närvaro. Den kyrkliga förlovningen lyckades inte besegra den traditionsbundna förrän år 1686 då kyrkan tog över förlovningscermonin. Förlovningen blev en slags borgerlig vigsel och den försvann inte helt, men fick med tiden allt mindre betydelse. De rättsliga verkningarna av förlovning avskaffades först 1915. På senare tid övergick förlovningens köpesumma till att den blivande maken lämnade gåvor till sin förlovade istället, tex i form av en ring.

Giftermål
Den cermoniella delen var "giftermålet" som ägde rum i brudens hem, i närvaro av bådas släkt höll flickans fader i trolovningscermonin där han gav bort sin dotter till mannen.
Hon fördes till brudbänken och fadern eller ibland giftomannen uttalade giftermålsformeln, som enligt landskapslagarna kunde börja -Jag giver dig min dotter, dig till heder och till husfru..... Sedan for hela följet till brudgummens gård, en färd som kallades "brudlopp" där ordet bröllop kommer ifrån. Den här dagen stod bruden högst i rang av alla, till och med över kung och drottning om de hade varit närvarande. Festen avslutades med sängledningen och det gick ut på att brudparet fördes till sängs på bolster och lakan, och i och med att täcket slogs över dem var giftermålet fullbordat.

Idag ryser vi vid tanken på uppgjorda äktenskap, men kärleksfulla föräldrar såg helst att de unga skulle tyckte om varandra. Fast regeln "lika barn leka bäst" vad gällde klass och status gick ändå före.

Morgongåva
Presenten som brudgummen ger till bruden morgonen efter bröllopet har rötter mycket långt tillbaka i tiden. Den var från början tänkt som en livsförsäkring för hustrun så att hon skulle klara sig ekonomiskt ifall mannen dog. Det var också en slags belöning för kvinnans jungfrudom.

Så långt fram som till 1920 var var morgongåvan lagstadgad. I dag har gåvan mer en romantisk innebörd.

När kyrkan hade besegrat det traditionsenliga sättet att gifta sig på, så tog kyrkan över och prästen annonserade parets lysning tre söndagar i rad i kyrkan. Brudparet skulle finnas på plats och under den tiden skulle den som kände till hinder för äktenskapet meddela det. Det kunde dock inte handla om vilka invändningar som helst utan skulle handla om släktskap eller sjukdom som förbjöd äktenskap. Idag har vi hindersprövning istället och lysningen har därför mist sin betydelse. Efter de tre söndagarna sade man skämtsamt att brudparet "fallit från predikstolen". En vanlig lysningsgåva var då en liten minneskudde med en krycka och käpp i miniatyr.

Mökväll/Möhippa
Mökvällen eller möhippan som den senare kom att heta uppkom på 1600-talet. Den arrangerades av brudens föräldrar för släkt och vänner kvällen före bröllopet. Mot slutet blev tillställningen en fest där enbart kvinnor deltog. Hippa är ett ord som kom till vid sekelskiftet och betyder festlig sammankomst. Under dessa tillställningar skulle bruden ofta bada, vilket inte skedde så ofta förr i tiden. Hon badade tillsammans med sina väninnor och det är något som än idag förekommer på möhippor.

Svensexa
Svensexan uppkom först 200 år senare, i början på 1800-talet. Då bjöd den blivande brudgummen hem sina vänner på middag för att fira att han snart skulle bli äkta man. Det var slut på tiden som oskuldsfull man, som just ordet sven antyder. Det finns de som tror att den andra delen av ordet svensexa skulle ha något med sex att göra, men så är inte fallet. En sexa var helt enkelt en middagsbjudning. Att det kallades sexa kom från början av att middagar förväntades börja klockan 6.

Så hade man bröllop förr..