Joakim's Fotostudio - Fotograf
jhlandskap1-.jpg

blog

Brudkläningen - 1920 till 2000-talets mode.

En snabb guide till brudmodet från 1920 - 2000-talet.

1920-tal
Under 20-talet handlade modet om den kvinnliga frigörelsen. Man bar inte längre korsetter och midjan på klänningarna föll ned på höften och skapade en rak siluett. Tidstypisk designer för den här tiden var Coco Chanel som skapade den första kortare brudklänningen. Kjollängden som slutade vid knät innebar en ny mode. Typiska mönster för 20-talet var Art Decons geometriska former vilket skapades både med pärlbroderier och sydda sömmar.

1

930-tal
På 30-talet återgick man till klänningar som gärna andades Hollywoodglamour på ett stort sätt. Smickrande draperingar, broderier som skapade trompe l'olei-effekt och lyxig päls blev snabbt väldigt populärt för dem som hade råd. Den ekonomiska depressionen skapade dock hål i plånboken för de flesta och många brudpar fick nöja sig med att vigas i sina finaste söndagskläder. Populära modeskapare var Vionnet och Gilbert Adrian.

 

1940-tal
Om föregående år varit stilrent blev 40-talet sparsmakat i sviterna av andra världskriget. Om man hade råd eller ej var brudklänningen en enkel och nedtonad historia utan särskilt mycket dekoration alls. Omgjorda klänningar från 30-talet piffades till med ett smalt skärp i midjan och de nytillverkade modellerna var praktiska och snäva för att hushålla med tyg. Salvatore Ferregamo var en av krigsårens modedesigners som skapade tidstypiskt brudmode.

1

950-tal
Christian Diors the New Look blev stilbildande för hela 50-talet (trots att den faktiskt lanserades på 40-talet) och återigen skulle brudmodet vara väldigt feminint. Detta innebar en getingsmal midja ackompanjerat av omfångsrik kjol och markerade höfter. Drömmen var ett riktigt sagobröllop och klänningen fick gärna vara rikt dekorerad med hjärtformat liv och olika sorters spets. Bara axlar tilläts dock inte i kyrkan.

 

1960-tal
60-talet var ett årtionde av framtidsoptimism och lekfull nyfikenhet. Yves Saint Laurent och Mary Quant var husgudarna modemässigt och skapade helt nya modeller för den moderna klädstilen. Brudklänningen kunde precis lika gärna vara damig och proper som futuristisk eller flickaktig i babydoll-modell. Färgade klänningar blev också vanligare och dova pasteller var en favorit för bröllopsdagen.

 

1970-tal
70-talet blev ett årtionde influerat av precis hela världen vilket gjorde att bröllopsmodet var spretigt och inte dominerades av en specifik trend.  Uppklätt och propert eller hippielikt och bohemiskt och det fick gärna vara broderade detaljer, smycken från Indien och etniska inslag. Laura Ashley, Zandra Rhodes och Ossie Clark var designerna på allas läppar.

 

1980-tal
På 80-talet handlade allt om power dressing, mängder med volym och fokus på extra stora detaljer. Klänningarna hade stora kjolar och var gärna dekorerade med både rosetter och pärlor. En lång slöja var trendigt och ärmarna var ofta omfångsrika och överrösta med spets. Det fick gärna synas att man hade lagt ned pengar på bröllopet och därmed var more is more mottot. Emanuel Ungaro skapade moderiktiga brudklänningar efter rådande trend.

 

1990-tal
Till skillnad från några år tidigare var 90-talet ett årtionde av mer lågmält formgivning och minimalism var ledordet. Siluetten var formnära och designen ofta stilren utan onödiga dekorationer. Klänningar i tubtopsmodell blev oerhört populärt och någonting som fortfarande är en favorit. Vera Wang skapar brudklänningarna som alla vill ha med sin sparsmakat lyxiga estetik.

 

2000-talet
Med lite lånat från varje decenniums brudmode så får man 2000-talets bröllopslook. Till dagens datum förändras trenderna ständigt och det handlar mer om den personliga stilen än vad som är rätt just nu. Vi vågar med skärningar, leker med nya material, blandar färg med form och framförallt så satsar vi på personliga detaljer.

joakim holmströmComment