Joakim's Fotostudio - Fotograf
jhlandskap1-.jpg

blog

TRADITIONELL BRÖLLOPSTÅRTA.

Det är svårt att föreställa sig utan en sådan bröllopsfesten utan en bröllopstårta.

 Bröllopstårtans historia sträcker sig tillbaka till antiken men bakverk har inte varit en bröllopsföreteelse i första hand, utan som en viktig del av ett avslut på en fest, och då var det mest bröd, kakor och bullor som gästerna fick. Till en början var det dom rika och kungligheter som hade råd att bjuda på exklusiv festmat. Det var först på 1900-talet som tårtan blev en del av nästan alla bröllop.

Antiken – brödkakor och smulor
Traditionen med bakverk som en del av bröllopet kom redan under romersk tid. Då ansågs
bröd bringa lycka. Bröllopsgästerna kom med gåvor, i form av runda brödkakor, till festen.
Kakorna lades ovanpå varandra och bildade en pyramid – och fröet till bröllopstårtan var
född. Brödkakorna var i sig inte söta utan när de serverades som efterrätt fylldes de med sötsaker som honung och fikon.

Brödsmulorna hade också en stor betydelse. Under 100-talet bakade exempelvis romarna en kaka på vetemjöl och salt och enligt tradition skulle brudgummen bryta brödet i håret – ju mer smulor desto fler barn.

1600-talet – pajen gör entré
Nästa kapitel i bröllopstårtans historia tar oss till 1600-talet. Då utvecklas nya ugnar så att man kan skapa nya rätter. Pajen kommer in i bilden och blir en favorit på bröllopen och serverades ofta både till huvud- och efterrätt. Man brukade även skoja till det genom att pajen hade formen av en fisk men var fylld med kött. Men än så länge är det inga tårtor att tala om eftersom de inte tillagas i ugn. Sötsaker som kakor, ofta ganska enkla sockerkakor, tillagades på eftervärmen på grund av att ved var en lyxvara.

1700-talet – spettekakan blev en favorit hos hovet
Under 1700-talet börjar bakelserna bli populära. På bröllopsfesterna ställde man fram all mat på ett bord som en buffé. I slutet av seklet utvecklades kakformar att baka i. Först nu började man skära upp maten i portioner, som dagens tårtbitar.

Något som slog igenom stort hos hovet under århundradet var spettekakan. Det var tyska bagare som införde kakan till den kungliga huvudstaden. Spettekakan var något som endast de rika hade råd med eftersom bakverket krävde en skicklig konditor, många ägg och mycket socker. 

1800-talet – konditorerna döpte bakverk efter kungligheter
Tårtan börjar hitta sin form under 1800-talet, utan att för den delen förknippas just med bröllop. Utvecklingen går framåt med stormsteg. Matlagningen hade förbättras, och så också vedspisen  Nya kokkärl och formar utvecklas och tar bakverken till nya höjder. Sockret kom från sockerbetor, gör att efterrätter blir vackrare och mer populära och konditornäringen kommer igång och det blir modernt att ha en tysk eller fransk konditor. Ordet konditor kommer från ”att krydda och sätta smak”. 

1900-talet – bröllopstårtan föds
Det är först på 1900-talet som dagens bröllopstårta kom och det är en engelsk och amerikansk företeelse. De allra mest största skapelserna kom från USA med många lager och höga tårtor på ställningar som är klädd i grädde. En större orsak var separatornen som gjorde det möjligt att sälja grädde i större mängder. Det är även under 1900-talet som många traditioner kring själva tårtan föds, som att den första biten skärs av brudparet och att bruden ger brudgummen ett första smakprov.

Våra dagar
Under de senaste åren har bröllop blivit en stor sak och bröllopstårtan är en självklarhet på nästan varje bröllop. Vi influeras av vår omvärld i större utsträckning och från finska och utländska traditioner och trender blandas.

IMG_2696.JPG